Meditáció Menü

baba-mama meditáció - meditáció kisbabáknak, anyukákanak, kismamáknak, gyerekeknek


Meditáció 0-2 éves korig

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudd átadni gyermekednek a meditáció örömét, érdemes Neked is egy picit elmélyítened saját, belső, spirituális tudásodat. Ehhez javasoljuk, hogy webes kurzusunk első 4-5 leckéjét tanulmányozd át. Webes, virtuális kurzusunkról itt>>> tudhatsz meg többet.

1. LECKE

butterfly2

Hogyan tudja egy édesanya a Kundalini anyai természetéből eredő szeretetet közvetíteni újszülött gyermekének?

0-2 éves kor: a baba számára ez egy átmeneti időszakot jelent, mikor kikerülve az anyaméh biztonságából elkezdi átélni, megtapasztalni a külvilágot. A csecsemő felveszi édesanyja ritmusát, természetes jellemvonásait, aki a legfontosabb személyt jelenti számára élete első két évében. Ebben az időszakban az édesanya az egyetlen, aki a baba fejlődéséhez szükséges biztos alapokat megteremtheti.

A csecsemő személyisége és érzékelése már az első két évben elkezd kifejlődni, így ez egy ideális időszak arra, hogy biztonságos köteléket teremtsünk számára a Kundalini anyai természetű ereje és a külvilág között, melyben a baba felnő - finoman támogatva ezzel a fejlődését.

A baba Kundalinijének felemelése

Ha a pici még nem tud magától ülni, fektesd a hátára és fölötte emeld fel a Kundalinit. Ha már tud ülni, te is ülj mögé (ahogy a lenti képen láthatod) és hátulról emeld föl a Kundalinijét. A következő dalt akár énekelheted is neki, így még élvezetesebb lesz számára.

Uppy, uppy, uppy Mother Kundalini, one.
Uppy, uppy, uppy Mother Kundalini, one, two.
Uppy, uppy, uppy Mother Kundalini, one, two, three

(A Kundalinit anyai természetű energiaként is emlegetik, mert vigyáz ránk, örömet és békét biztosít számunkra.)

Védelemadás a babának

A második lépés az, hogy vibrációs burkot képezünk a baba körül, amely védelmet biztosít számára. Ez a védelem a "bandhan". Képzeld azt, hogy szivárványt rajzolsz a baba körül - a mozdulatsort a jobb kezeddel a baba bal csípőjénél indítod, áthaladsz a baba feje fölött, majd leérkezel a baba jobb csípőjéhez - és vissza. Ez az oda-vissza mozdulat egy alkalmat jelent. Ahogy a szivárványnak hét színe van, úgy a finomenergia rendszerben is hét csakra található - ezért ezt a mozdulatot hét alkalommal kell elvégezned, így adsz a babának teljes bandhant. Közben énekelheted is az egyes csakrák nevét:

Mooladhara, Swadhistana, Nabhi &Void, Anahat, Vishuddhi, Agnya, Sahasrara.

2. LECKE

Napi masszírozás

Ezzel a gyakorlattal megtanulhatod, hogy hogyan masszírozd a baba csakráit. Nagyon fontos, hogy a baba napja egy finom, gyengéd csakramasszázzsal kezdődjön. Hét csakra van összesen, amelyek a gerincagyban helyezkednek el. Minden csakrának vannak speciális tulajdonságai, melyeket megfelelő masszázzsal aktiválhatsz.

Fektesd a babát a pocakjára:
csöpögtess pár csepp babaolajat a hátára.
Az egyes csakrák masszírozásának lépései:

Minden egyes csakra a gerincagy különböző területén helyezkedik el. Tanulmányozd a jobb oldali diagramot, hogy legyen rálátásod az egyes csakrák viszonylagos elhelyezkedéséről. A masszírozás abból áll, hogy a jobb kezeddel finoman megnyomod a baba hátán az adott csakra helyét, majd elkezded dözsölni körbe-körbe az óramutató járásával ellentétes irányban. Úgy kézeld el madadban, (pld. a szív csakránál) a csakra forgását, mintha egy órát tennél a mellkasodra és ebbe az irányban forognak a csakrák. Ha valakinek a hátát nézed, látszólag ellentétetes, de ha az órát odaképzeled a mellkasára, akkor könnyebben el tudod képzelni a forgást.

 

1. csakra - ismételd a mozdulatot 4-szer


2. csakra - isméreld a mozdulatot 6-szor.


3. csakra - isméreld a mozdulatot 10-szer.


4. csakra - isméreld a mozdulatot 12-szer.


5. csakra - isméreld a mozdulatot 16-szor.


6. csakra - masszírozd a jobb és bal halántékát az óramutató járásával megegyező irányban, ez a túlzott ego és szuperego kifejlődése ellen véd.


7. csakra - masszírozd a kutacs csont területét tetszőleges mennyiségű babaolajjal.

 

Ha napi rendszerességgel végzed a baba Kundalinijének felemelését, a bandhan adást és a csakramasszázst, egy nagyon szép és élvezetes módját választod a közted és a baba között lévő kötelék megalapozásának. A gyakorlatok elvégzése után észre fogod venni, hogy a gyermeked sokkal nyugodtabb, békésebb állapotba kerül. Ahogy a Kundalinije erősödik, úgy kezd el fejlődni a baba vibrációs tudatossága is. Azt is észreveheted majd, hogy fokozódik a baba vérkeringése, kevesebb lesz a bélgörcs, gázképződés és emellett az alvásának a minősége is javulni fog. Ajánlatos a babának csakramasszázst adni minden nap, reggel és este. Az esti masszázs segít a babának megnyugodni, ezáltal az alvása is pihentető lesz.

Itt egy kedves történet, amit elmesélhetsz a babának a csakramasszázs alatt: Amikor a Gyökér csakrát masszírozod, képzelj el egy rakétát, ami a Földön állomásozik, és nemsokára bejárja az Univerzum legtávolabbi bolygóit.

Amikor a Swadistan csakrához érsz a rakéta eléri a Merkúrt. És így tovább (Nabhi - Jupiter; Szív csakra - Vénusz; Vishuddhi - Szaturnusz; Agnya csakra - Nap és végül Szahaszrara - Plútó).

3. LECKE

A szülők és a csecsemők jó szokásokat alakítanak ki együtt

Ebben a gyakorlatban egy példát mutatunk neked arra, hogy a szeretet varázslatos erejével hogyan lehet a napi spirituális szokásokat kialakítani.

Reggeli meditáció

Ülj le kényelmesen a földre, majd emeld fel a Kundalinidet, és adj magadnak bandhant. Ezután emeld fel a baba Kundalinijét, és neki is adj bandhant.

Meditálj úgy, hogy közben a figyelmedet a Szahaszrara csakrán tartod. Ha a meditációdat gondolatok zavarnák meg, csak egyszerűen engedd el őket. A meditációd várhatóan rövid ideig fog tartani, hiszen a kisgyermekek nagyon aktívak, és egy adott dologra csak pár percig képesek figyelni. Tovább is fenntarthatod a baba figyelmét, ha közben dalokat énekelsz neki. Itt egy csokorravaló a dalok közül:

Wake up little boy.
Wake up little girl.
It’s time for meditation.
We hope you have slept very well through the night.
It’s morning meditation.
Our Mother is waiting – joyful and bright – to give everyone of us her morning light.

Dear Mother Kundalini, Kundalini,
please come up, please come up, please come up.
Mother Kundalini, Kundalini,
please come up, and open up my Sahasrara.

 

Uppy, uppy, uppy, Mother Kundalini, one.
Uppy, uppy, uppy, Mother Kundalini, one, two.
Uppy, uppy, uppy, Mother Kundalini, one, two, three
Mooladhara, Swadhistana, Nabhi, Void, Anahata, Vishuddhi, Agnya, Sahasrara
JAI SHRI MATAJI

Minden egyes meditáció után a baba és a te Kundalinid is egyre erősebbé válik.

Tapasztald meg a bandhan adás jótékony hatásait!

Nagyon kedvező hatásan van annak, ha a te és a baba Kundalinijét felemeled, illetve mindkettőtöknek bandhant adsz, mielőtt elhagyjátok az otthonotokat. Ezáltal erősödnek a vibrációitok, és az otthontól távol is pozitív energiákat fogtok bevonzani magatoknak.

Élvezzétek ki a természetben eltölött időt

Amikor sétálni mentek, beszélj a babának a természetről, és magyarázd el neki milyen fontos az emberek számára a Földanya.

Énekeljetek rövid dalocskákat és táncoljatok együtt

Reméljük, örömödre szolgált e gyakorlatok áttanulmányozása. A következő részben azt tanulhatod meg, hogyan folytasd a meditációt 2-4 éves korban.

dp

meditáció 2-4 éveseknek

meditáció 4-6 éveseknek

p

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

Fel, fel, fel!
Kundalini Anya! Egy
Fel, fel, fel!
Kundalini Anya!
Egy, Kettő
Fel, fel, fel!
Kundalini Anya!
Egy, Kettő, három

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

pp

p

pp

p

p

Ébresztő, kisfiú! Ébresztő, kislány!
Eljött a meditáció ideje. Reméljük, nagyon jól aludtál az éjszaka.
Itt a reggeli
meditáció ideje.
Anyánk örömmel várja, hogy mindnyájunknak adjon reggeli fényéből.

p

p

pp

 

Drága Anya!
Kundalini, Kundalini!
Kérlek, emelkedj!
Emelkedj! Emelkedj!

Kundalini Anya!
Kundalini Anya!
Kérlek, emelkedj
és nyisd ki a Szahaszrarámat!

pp

Fel, fel, fel! Kundalini Anya! Egy
Fel, fel, fel! Kundalini Anya! Egy, Kettő
Fel, fel, fel! Kundalini Anya!
Egy, Kettő, három

Mooladhara, Swadhistana, Nabhi, Void,
Anahata, Vishuddhi, Agnya, Sahasrara
JAI SHRI MATAJI