Meditáció Menü

baba-mama meditáció - meditáció kisbabáknak, anyukákanak, kismamáknak, gyerekeknek


Meditáció 4-6 éves korban

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudd átadni gyermekednek a meditáció örömét, érdemes Neked is egy picit elmélyítened saját, belső, spirituális tudásodat. Ehhez javasoljuk, hogy webes kurzusunk első 4-5 leckéjét tanulmányozd át. Webes, virtuális kurzusunkról itt>>> tudhatsz meg többet.

butterfly2

Ébreszd fel a gyermeked Kundalinijét!

Kundalini

Miután megtapasztaltad magadban a Kundalini felébredését, mesés dolog lesz ezt a gyermekeddel megosztani, és esélyt adni neki, hogy ő is felébreszthesse a saját Kundalinijét.

Mi a Kundalini?

Mondhatod azt a gyermekednek, hogy mindenki rendelkezik egy spirális energiával, amit Kundalininek nevezünk. Úgy néz ki, mint egy arany csillag, ami a szervezetünkön belül helyezkedik el, valahol a pocak alsó részén. A Kundalini egy nagyon barátságos és kedves energia, ami jól ismer bennünket, és úgy vigyáz ránk, ahogy az anyukánk és az apukánk teszi. A Kundalini meditáció a legszebb tapasztalás, amelyet az Anyatermészet megadhat nekünk.

Most kövesd azokat a lépéseket, amelyekkel fel tudod ébreszteni a gyermeked Kundalinijét:

Meditation Step 1Miután elmagyaráztad a neki, hogy mi is az a Kundalini, kérd meg, hogy üljön le a földre, közel hozzád (vagy akár egy kényelmes székbe, ahogy jobban tetszik) - majd a felfelé fordított kezeit helyezze az ölébe.

Meditation Step 2Most kérd meg őt, hogy tegye a jobb kezét a szívére, és ismételje el 3-szor, hangosan:

"Én a lélek vagyok."

Meditation Step 3Ezután mondd azt neki, hogy tegye a jobb kezét a feje tetejére, és mozgassa körbe-körbe, az óramutató járásával megegyező irányban. Közben mondja hangosan 7-szer:

"Kundalini Anya, kérlek ébredj fel és vigyázz rám."

Meditation Step 4Ezután kérd meg, hogy tegye vissza a jobb kezét az ölébe, és maradjon csendben pár percig, hogy a Kundalini felébredhessen.
Végezetül kérd meg, hogy tegye a bal kezét pár centivel a feje fölé, és kérdezd meg tőle, érez-e hideg fuvallatot. Ezt ismételje meg jobb kézzel is.

A gyermeked Kundalinije ezzel felébredt. Ha jól esik, megismételheted többször is, de nem szükséges, ha már egyszer végig csináltátok. Meditáljatok minden nap, így fenntartjátok a Kundalini erejét.

1. LECKE

Napi meditáció

Ebben a leckében megtanulhatod, hogyan meditálj együtt a gyermekeddel. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudd átadni gyermekednek a meditáció örömét, érdemes Neked is egy picit elmélyítened saját, belső, spirituális tudásodat webes kurzusunk (itt>>>) segítségével.

Így tudod elmagyarázni a gyermekednek, mi is az a Sahaja meditáció::

Sahaja MeditationLelkünk a legjobb játszótárs

A meditációban arra fordítasz időt, hogy a lelkeddel legyél és tápláld a benned lévő energiát. Ha éhesek vagyunk például, akkor a pocakunk jelez nekünk - erre mi eszünk, és ettől boldognak, elégedettnek érezzük magunkat, és lesz elég energiánk játszani. Ugyanígy kell a bennünk lévő energiát is napi szinten táplálni, etetni, hogy jól érezzük magunkat.

Hogyan csináljuk?


Amikor reggel nyugodt és csendes vagy, leülhetsz együtt az apukáddal vagy az anyukáddal - és élvezhetitek együtt a bennetek lévő lélek örömét. Először kezdd hét perces meditációval. A nap bármely szakaszában meditálhatsz, de az a legjobb, ha ébredés után minél korábban sort kerítesz rá, majd megismétled lefekvés előtt is.

Meditation Step 1Először csendben ülj le a földre, vagy egy kényelmes székbe, és helyezd a tenyeredet az öledbe.
Emeld fel a saját Kundalinidet, majd végezd el a gyakorlatot a gyermekeden is. A következő Kundalini dalt énekelheted is közben, így még szórakosztatóbb lesz.


Uppy, uppy, uppy Mother Kundalini, one.
Uppy, uppy, uppy Mother Kundalini, one, two.
Uppy, uppy, uppy Mother Kundalini, one, two, three
Meditation Step 7A következő lépésként, kérd meg gyermekedet, hogy képezzen vibrációs burkot maga körül, amely védelmet biztosít számára.
Ez a védelem a "bandhan". Képzeld azt, hogy szivárványt rajzolsz a gyermeked jobb kezével - a mozdulatsort a jobb kezeddel a baba bal csípőjénél indítod, áthaladsz a baba feje fölött, majd leérkezel a baba jobb csípőjéhez - és vissza. Ez az oda-vissza mozdulat egy alkalmat jelent. Ahogy a szivárványnak hét színe van, úgy a finomenergia rendszerben is hét csakra található - ezért ezt a mozdulatot hét alkalommal kell elvégezned, így adsz a babának teljes bandhant.
Meditation Step 11

Közben énekelheted is az egyes csakrák nevét: Mooladhara, Swadhistana, Nabhi &Void, Anahat, Vishuddhi, Agnya, Sahasrara. Vagy akár énekelheted a szivárvány színeit is minden egyes bandhannál: narancssárga szivárvány, sárga szivárvány, zöld szivárvány, piros szivárvány, kék szivárvány, fehér szivárvány, és az összes szivárvány. Ezek a színek megegyeznek az egyes csakrák színeivel.

Most már lecsukhatjátok a szemeteket, vegyetek 3 mély lélegzetet, és ha bármilyen gondolat jönne, csak engedjétek el - mondjátok:

"Kundalini, kérlek, vedd el ezeket a gondolatokat tőlem." Ezután legyetek pár percig ebben a nyugalomban, csendben.

Most kérd meg a gyermekedet, hogy mondja 3-szor hangosan a következő kívánságot:

"Anyám, kérlek, segíts, hogy mindenkit szeressek."

Ha készen vagytok, nyissátok ki a szemeteket - majd fejezzétek be a meditációt a Kundalini felemelésével és a bandhan adással.

2. LECKE

A finomenergia rendszer - A testem és én

Ebben a leckében a gyermeked felfedezi a finomenergia rendszerében rejlő csodákat. Éppen ezért megismertetjük veled a finomenergia rendszer minden alkotóelemét. Ehhez érdemes ezt az oldalt egy kicsit áttanulmányoznod.

Subtle system

Így tudod a gyermeked számára is érthető módon elmagyarázni, mi is az a finomenergia rendszer:


Az én igazság-fám

A testünkön belül van egy láthatatlan fa, amit a szemünkkel nem láthatunk, de érezhetjük. Ezt a fát Varázslatos Rendszernek nevezzük (a finomenergia rendszer), de hívhatod Igazság Fájának is. Ennek a rendszernek három fő eleme van, nézzük meg, mik azok.

  1. Belül van 3 energiacsatornánk: a Hold csatorna, a Nap csatorna és a Lótusz csatorna. A Hold csatorna a testünk bal oldalán, hosszában helyezkedik el, és az érzelmeinkért felelős. A Nap csatorna hosszában a testünk jobb oldalán helyezkedik el, és a cselekedeteinket befolyásolja. A Lótusz csatorna a testünk középső részén, hosszában helyezkedik el, és az időt tartja kontroll alatt.

  2. Van bennük hét virág is (energiaközpontok), amelyek a gerincünk legaljától a fejünk tetejéig, egymás fölött helyezkednek el. Mindegyik virágnak van egy különleges tulajdonsága, és sajátos energiája, amelyet meditáció közben érezhetünk. Ezeknek a virágoknak van egy különleges módszere arra, hogyan kommunikáljanak velünk. A kezünkön keresztül küldenek jelzéseket nekünk, amelyekkel összeköttetésben vannak.

  3. A következő részben megtanulhatod, hogy milyen tulajdonságaik vannak az egyes virágoknak, és hogy melyik ujjadban érzékelheted őket.

  4. A hasunk alsó részén van egy nagyon fontos hely, ahol az arany csillag (Kundalini) alszik. Amikor megkérjük a csillagot, hogy ébredjen fel, végighalad az összes virágon, kinyitja őket, míg elér a fejünk tetejéig. Itt pedig kinyit egy gyönyörű lótuszt, amit hideg szellőként érzékelhetünk, amikor a kezünket a fejünk fölé emeljük.

3. LECKE

A szülők és a gyerekek jó szokásokat alakítanak ki együtt

Meditate 1 Meditate 2 Meditate 3Ez a lecke azért készült, hogy a gyermekeddel együtt érezhesd azt a szeretetet, amit a Sahaja Jóga hoz az életetekbe. A következőkben a Sahaja Jógával kapcsolatos napi rutint tanulhatjátok meg.

Sahaja meditációs technika

Ajánlott napi rendszerességgel vízmeditációt végezni. A következő link elolvasásával bővebb ismereteket szerezhetsz róla.

Itt van néhány kellék, amire szükséged lesz:Foot soaking
  1. egy szék
  2. törölközö
  3. műanyag lavór
  4. kancsó

Hogyan végezzük a vízmeditációt (lábáztatás)?

A lábáztatást a nap bármely szakaszában elvégezheted a gyermekeddel. Ajánlatos akkor, amikor kicsit szomorú, fáradt, vagy éppen túl aktív és nyugtalan. Általában lefekvés előtt érdemes vele lábáztatást csinálni.

Tölts annyi vizet a lavórba, hogy legalább bokáig érjen. Használj langyos vizet, ha a gyermeked szomorú vagy fáradt. Ha pedig túl aktív vagy nyugtalan, akkor hideg vizet használj. Igazából most még az a legfontosabb, hogy a víz hőmérséklete számára kellemes legyen.

Töltsd meg a kancsót is vízzel.

Tegyél két marék sót a lavórba. A sós vizes lábáztatás, jól tisztítja a Szvadisztán, a Nabhi és a Void csakrákat.

Kérd meg a gyermekedet, hogy üljön le a székre, emelje fel a Kundalinijét, adjon bandhant, tegye bele a lábát a vízbe és kezdjen el meditálni. A lábáztatás alatt tartsd nyitva a szemed, mert így a csakrák tisztulása teljes körforgásban végbemehet.

Még szórakoztatóbb a dolog, ha közben énekeled ezt a dalt. Éneklés közben az óramutató járásával megegyező köröket írj le a csakráid körül. Ez segít nekik hamarabb kitisztulni. Ne feledd, hogy a virágok tisztítását mindig a legalsóval kezdd, és így haladj fokozatosan felfelé, egészen a fejed tetejéig. Ha ezt a gyakorlatot még nem ismered, akkor a sakratisztítást itt ismerheted meg.


Foot soaking Around and around, the negativity is gone.
and around and around, the negativity is gone
and around and around, the negativity is gone.
My Mooladhara is clear.
Around and around, the negativity is gone
(repeat 3 times)
My Swadisthan is clear.
Around and around, the negativity is gone
(repeat 3 times)
My Nabhi and void is clear.
Around and around, the negativity is gone
(repeat 3 times)
My Anahata is clear.
Around and around, the negativity is gone
(repeat 3 times)
My Visuddhi is clear.
Around and around, the negativity is gone (repeat 3 times)
My Agya is clear.
Around and around, the negativity is gone (repeat 3 times)
My Sahasrara is clear.
and all the Chakras are clear.

Ezután kérd meg a gyermekedet, hogy maradjon csendben pár percig, mert így az arany csillag felébredhet, és megtisztíthatja a virágokat.

Amikor befejeztétek a lábáztatást, öntsetek tiszta vizet a kancsóból a lábatokra, így eltávolítjátok a lavórban lévő vízben felgyülemlett negativitásokat - majd a törölkzővel töröljétek meg a lábatokat.

Végül pedig, ne felejtsétek el felemelni a Kundaliniteket és bandhant adni

A lavórból a vizet a wc-be öntsétek, majd öblítsétek ki! Ajánlott külön lavórt tartani a lábáztatáshoz.

Tapasztald meg a bandhan adás jótékony hatásait!
benefits of the bandhan Nagyon kedvező hatásan van annak, ha a te és gyermeked Kundalinijét felemeled, illetve mindkettőtöknek bandhant adsz, mielőtt elhagyjátok az otthonotokat. Ezáltal erősödnek a vibrációitok, és az otthontól távol is pozitív energiákat fogtok bevonzani magatoknak.
Élvezzétek ki a természetben eltölött időt
Enjoying time in nature Amikor sétálni mentek, beszélj a gyermekednek a természetről, és magyarázd el neki milyen fontos az emberek számára a Földanya.
Énekeljetek rövid dalocskákat és táncoljatok együtt
Sing short melodies and dance together

További dalokért látogasd meg gyermekek Sahaja zénék hónlapot. Valamennyi oldal, amit itt találsz, erősíti gyermeked Kundalinijét és segíti meditációját.

Itt van további két dal, melyeket gyermekeddel énekelhetsz együtt, amikor meditáltok.


Open up your hands and feel the cool
Open up your hands Open up your hands and feel the cool vibrations.
Open up your hands and feel the love.
Our Mother’s love is there for all of us.
Open up your hands and feel the cool
Open up your hands and feel the cool vibrations.
Open up your hands and feel the love.
Our Mother's love is there for you
and you and you and you and you
And aaaaaaaaaaaaaaaaall of us.

Dear Mother Kundalini, Kundalini, please come up, please come Mother Kundaliniup, please come up.
Mother Kundalini, Kundalini, please come up, and open up my Sahasrara.


Good night yogi child

Goodnight, little yogi child.
Another day with Mother, so sweet and mild.
Goodnight, little yogi, sleep
And rest now little raindrop in the ocean deep.
Goodnight, sleep well
Goodnight, sleep well, yogi child, little child

 

 

 

dp

meditáció 0-2 éveseknek

meditáció 2-4 éveseknek

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

pp

p

p

p

p

p

p

pp

p

Fel, fel, fel!
Kundalini Anya! Egy
Fel, fel, fel!
Kundalini Anya!
Egy, Kettő
Fel, fel, fel!
Kundalini Anya!
Egy, Kettő, három

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p


p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p


p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p


p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

 

Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
A Muladara csakrám tiszta.
Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
A Szvadisztán csakrám tiszta.
Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
A Nábi csakrám és az Üresség tiszta.

Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
A Szív csakrám tiszta.

Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
A Visudi csakrám tiszta.

Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
Az Agnya csakrám tiszta.

Körbe, körbe, a negativitás elment (3x)
A Szahaszrara csakrám tiszta és
az összes csakrám tiszta.

ppp

p

pp

p

p

p

p

p

pp

p

pp

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

p

Nyisd ki a tenyered és érezd a hűvöset!
Nyisd ki a tenyered és
érezd a hűvös vibrációkat!
Nyisd ki a tenyered és érezd a szeretetet!
Anyánk szeretete ott van
mindannyiunk számára.
Nyisd ki a tenyered és érezd a hűvöset!
Nyisd ki a tenyered és
érezd a hűvös vibrációkat!
Nyisd ki a tenyered és érezd a szeretetet!
Anyánk szeretete ott van Neked és
Neked és Neked és Neked és Neked
éééééés Mindenkinek

p

Drága Anya! Kundalini, Kundalini!
Kérünk, emelkedj! Kérünk, emelkedj!
Kérünk, emelkedj!

Kundalini Anya! Kundalini!
Kérünk, emelkedj és nyisd ki a Szahaszrarámat!

p

Jó éjt, Kicsiny jógi gyermek!
Egy újabb nap az Anyával,
oly kedves és gyöngéd
Jó éjt, Kicsiny jógi gyermek! Aludj
És pihenj most kicsiny esőcsepp
az óceánból
Jó éjt! Szép álmokat!
Jó éjt! Szép álmokat,
Jógi gyermek, kicsiny gyermek!

p